instagramFacebookTwitter

Notiziak

okela.donostia.2

Pasa den ostegunean legez kanpoko produktuekin (beta-antagonistak eta dexametasona) ganadua gizentzen aritzeagatik hamalau pertsona atxilotu zituztela jakin ahal izan genuen. Dena den, 2014. urte bukaeran hasi ziren ikerketa honekin eta komunikabideek jakitera eman dute osasunarentzako kaltegarriak eta legez kanpokoak diren produktuekin gizendutako 1,3 milioi haragi kilo komertzializatu zirela 2015ean zehar. Nora joan da haragi hori? Nola utz dezakete jendeak haragi hori kontsumitu dezan pozoinduta dagoela jakinda? Praktika horiek errotik moztu behar dira eta kontsumitzailearentzako berme bakarra kalitate markak dira, izan ere, kontrol sistema zorrotzen baitan funtzionatzen baitute.

Onartezina da bi urtetan zehar praktika horiek ez gelditu izana eta jendartea pozoitzen utzi izana. Arduragabekeria galanta da administrazioak erakutsi duena eta lotsagarria kontu honetan hainbat albaitari eta hiltegi nahastuta daudela ikustea. Haragi hori merkatutik berehala erretiratu behar zatekeen gertatzen ari zena jakin bezain pronto.

Euskal Herriko abeltzainok kalitatearen aldeko apustua egin izan dugu beti. Edozein irregulartasun antzematen duten kontrol sistema zorrotzak ditugu eta salatzen ditugun praktika horiek ekiditeko balio dute. Bertako harakinek ere kalitate markaren baitan gizentzen den haragiaren aldeko apustua egin izan dute, haragi bikaina eskaintzeko aukera ematen dielako. Kalitate marken bidez konfiantza eskaintzen dugu eta ez dugu inor ez pozoitzen ezta engainatzen ere.

Jendarteari dei egin nahi diogu errepara diezaion erosten duen haragiaren etiketari eta gogorarazi kalitate markak direla haragiaren jatorria, kontrol sistemak… bermatzen duten bakarrak. Hori da zer jaten ari garen jakiteko bide bakarra.

Kontsumo arduratsua egiten badugu inork engaina gaitzan ekidin dezakegu: gure osasuna zaintzea lortuko dugu, ingurumena, landa ingurunea, baita gure ekonomia ere.

f.abans.txiki

ola.txikienparangain.txikiiratxe.txikiAsteburu honetan ospatu dugu ONGI ETORRI BASERRIAren hirugarren edizioa eta eguraldi kaxkar xamarra izan arren, arrakasta sekulakoa izan da eta zabaldutako 25 baserrietan, gutxigorabehera 520 bisitari izan genituen eta azken balorazioaren zain bagaude ere, esan beharrean gaude oso pozik geratu direla bai bisitariak bai baserritarrak.

ENBA bezala gure eskerrona agertu nahi diegu, lehen lehenik, ekimenean partehartu duten baserritarrei, gure baserriak ezagutzeko interesa agertu duten 520 bisitariei eta nola ez, bidelagun izan ditugun babesle (KUTXA Fundazioa) eta laguntzaileei (KAIKU Korporazioa, Urkaiko, Basatxerri, Euskaber, Lumagorri, NEKATUR, NIREA, BM, Eroski, Diario Vasco, El Correo).

 Uztailaren 15ean amaitzen da argazkiak eta balorazio inkestak bidaltzeko epea eta uztailaren 19an ospatuko dugu NEKATURek eskeinitako BONUS FUCSIAren (nekazalturismoa batean 4 lagunentzat 2 gauetako egonaldia) zozketa.

  Informazio eta argazki guztiak www.ongietorribaserrira.eus webgunean jasoko dira.

koop

Gaur goizean Gipuzkoako ENBAko ordezkariak Euskadiko Nekazal Kooperatibetako Federazioko ordezkariekin bildu dira Euskadiko nekazal sektoreko hainbat gai jorratzeko.

Alde biek azpimarratu dute ekoizpena egituratzeko beharra eta ondorioz, kooperatibismoa indartu beharra. Honezaz gain, kooperatibak eta sindikatua arteko elkarlana nola sendotu ere aztertu da.

 

TX G ARRUGAETA 0548Baserri mundua eta hiriaren arteko zubigintza lanak egiteko asmoz, orain 2 urte, 2014 urtean, ENBA sindikatuak Gipuzkoako 8 baserrietako ateak zabaltzea erabaki zuen, etxeko ateak zabalduaz, ekoizle eta kontsumitzaileenganako harremana sendotu eta estutu nahiean.

Aurtengoan, ONGI ETORRI BASERRIRA ekimenaren hirugarren edizioarekin gatoz, gure jakien jatorria berraurkitzeko eta beren ingurune naturalean, mahaiean dastatzen ditugun elikagaiak ekoizten dituzten baserritarrak ezagutzeko aukera ezinhobea eskeiniz.

Uztailak 1 eta 2an, Gipuzkoa eta Bizkaiko baserritarrek heuren baserrietako ateak zabalduko dituzte beren ikuiluak, baratzak eta landaguneak ezagutzera emateko.

ONGI ETORRI BASERRIRA ekimena, antolatzailea den sindikatuaren ustean, bertako elikagaien aldeko apustu garbia da, landaguneari balorea emateko, barnekaldeko zonaldetako turismoa sustatzeko eta nola ez, gure herri gastronomia goratzeko.

Familian edo lagunartean egiteko bisita zoragarriak jartzen dugu denon esku.

Aurtengoan 25 baserrietako ateak zabaltzen ditugu (2014an 8 baserri eta 2015ean 16 baserri izan ziren), 15 ibilbide ezberdinetan antolatuak:

 

Azkenaldian sarritan entzun dugu bertako produktuaren aldeko apustua egin dutela hainbat saltokik, horien artean dago Eroski. Zoriontzekoa da bertako haragiaren alde egitea, ez horrenbeste marketing tresna gisa erabiltzea.
Baserritarrok ditugun marjen estuak kontuan hartuta, kalitateari ematen diogun garrantziak, ekoizpen arau zorrotzak… gure haragia marketing tresna gisa erabiltzen denean, gure lana hutsaren pare gelditzeko arriskuan jartzen dute. Honekin ez dugu esan nahi kontsumitzaileei aurrezteko aukera eskaintzea kaltegarria denik, gure haragiari zor zaion tartea eskaini behar zaiola aldarrikatu nahi dugu, besterik ez.

Euskalmetlogo Lactologicologo Nekagip Sistema de Identificación Geográfica de Parcelas Agrícolas, SIGPAClogo PagoUnicologo AsuntosEuropeos
Gora joan